Blogger Widgets

Tuesday, 8 October 2013

***Mee Siput dan Sambal Tumis***




mee siput dan pasangannya sambal tumis



Cara nak makan?
Ada dua cara..
1. Ambil sekeping dan korang letakkan sambal di atas mee siput tu dan makan la seperti korang makan keropok.
2. Masukkan sekeping dalam pinggan, ramas hingga separuh hancur dan gaulkan dengan sambal.

Bahannya:
sebungkus cili giling yang besar (aku guna cap aliff)
seinci halia - kisar
seinci lengkuas - kisar
10 biji bawang besar (8 biji dikisar, 2 biji dimayang)
beberapa keping gula nisan
sedikit gula pasir
kicap lemak manis
ikan bilis - basuh + gaul sikit dengan tepung gandum + goreng
Caranya:
Panaskan kuali dan masuk minyak masak
Bila minyak dah panas, masukkan barang kisar tadi
Agak-agak cam bau dah naik.. masukkan cili giling.
Bila korang tengok cili tu dah terlompat-lompat, masukkan kedua-dua jenis gula tadi dan rasakan tahap kemanisan yang korang nak.. fungsi gula ni pun adalah untuk mengurangkan rasa pedas..
kecilkan api dan masak lama sikit.. masukkan kicap lemak manis
agak-agak macam korang rasa ok dah rasanya, masukkan la bawang yang dimayang tadi dan ikan bilis goreng..

Korang kata macam ada yang tak masuk?
tak menggunakan bawang putih + asam jawa + garam sebab dah ada semua tu dalam cili giling yang ready made..
dan yang paling penting.. sepanjang  memasak tu jangan lupa zikir dan selawat.. In shaa Allah.. Allah bagi sedap.. cubalah!

No comments:

Post a Comment